menu

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ανταλλακτικές Βιβλιοθήκες στα Χανιά

 Τα Χανιά έχουν τις δικές τους Ανταλλακτικές Βιβλιοθήκες. Και δεν είναι μία και δύο αλλά τέσσερις, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης: στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στην πλατεία Κουνουπιδιανών, στην πλατεία Ελευθερίας και στην πλατεία της Σούδας.
 Η υπαίθριες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες είναι ανοιχτές στο κοινό καθ’ όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο και στοχεύει στην ανταλλαγή βιβλίων και ιδεών αλλά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.
 Καθεμιά είναι ντυμένη με έργα που παραχώρησαν οι καλλιτέχνες Αντώνης Ντόνεφ, Γιάννης Βαρελάς, Παναγιώτης Τέτσης και Θεόδωρος Χρόνης.
 Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.
 Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας.
 Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.
 Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων είναι δημόσια! Μπορούν όλοι να ανταλλάξουν το βιβλίο τους όποια ώρα θέλουν χωρίς συνδρομή!
- Πλατεία Δημοτικής Αγοράς
- Πλατεία Ελευθερίας
- Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου
- Πλατεία Σούδας
FREE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *